Reklama
 
Blog | František Nejedlý

Evropský parlament požaduje veřejné rejstříky skutečných vlastníků. Míč je teď na straně evropských vlád

Svým hlasování v úterý ráno Evropský parlament podpořil návrh na zavedení plně veřejných rejstříků skutečných vlastníků firem a trustů v rámci EU. Návrh, kterým Evropská komise přímo reaguje na necelý rok starou aféru Panama Papers, je součástí čtvrté novely směrnice proti praní špinavých peněz. Zda budou údaje o skutečných vlastnících nakonec skutečně veřejné, nyní závisí na postoji členských států unie.

Podpora Evropského parlamentu plné veřejnosti rejstříků znamená velký krok pro zvýšení transparentnosti vlastnictví firem a pro boj proti ukrývání zisků v daňových rájích. Zavedení veřejných rejstříků skutečných vlastníků by pomohlo jednak státům Evropské unie, ale také třetím, například rozvojovým zemím. Nejen státní orgány, ale také novináři, občanská společnost a veřejnost by tak v Evropě i mimo mohli lépe a jednodušeji kontrolovat, kdo skutečně vlastní evropské firmy.

Evropský parlament jde navíc ještě dál než komise ve svém návrhu. Europoslanci požadují, aby byly veřejně dostupné nejen informace o skutečných majitelích firem, ale i o všech typech trustů – včetně rodinných – s napojením na členské země Evropské unie. Poslanci se tak rozhodli nepřipustit žádné obecné výjimky, které by zvýšily riziko, že nová pravidla budou obcházena.

Silné stanovisko Evropského parlamentu je podstatné také pro další vyjednávání ohledně této legislativy v nadcházejícím trialogu (trojstranné jednání mezi Evropskou komisí, Radou a Evropským parlamentem), ve kterém se o osudu návrhu v příštích měsících rozhodne. Zástupci členských států v Radě totiž byli k plné veřejnosti rejstříků doposud velmi rezervovaní a jejich vznik evidentně nebyl velké části z nich po chuti. Evropský parlament tak zcela správně zvyšuje tlak na vlády členských států unie, aby vzniku plně veřejného rejstříku přestaly bránit.

Předseda Vlády ČR Bohuslav Sobotka před necelým rokem velmi trefně řekl: „Panama Papers znovu naléhavě připomínají, jaký je kolotoč kolem offshorových firem a daňových rájů výsměch všem lidem, kteří poctivě pracují a platí daně.“ Zároveň jasně deklaroval, že je třeba na evropské a mezinárodní úrovni „tlačit na likvidaci daňových rájů a špinavého kolem.“ Český Ministr financí Andrej Babiš na podzim prohlásil, že veřejné rejstříky chce.

Teď mají oba skvělou příležitost přetavit svá slova v činy. Bylo by dobře, kdyby Česká republika pomohla přesvědčit i další členské státy, že plná veřejnost rejstříků je důležitým krokem jak pro boj s vyhýbáním se placení daní, tak pro boj s korupcí a organizovaným zločinem.

Reklama