Reklama
 
Blog | František Nejedlý

Jak vedení Prahy 13 vyslalo signály

Na posledním jednání zastupitelstva jsme po původním kličkování vedení ODS, ANO a ČSSD, které ho dost možná v rozporu se zákonem nezařadilo do původního programu, řešili bod směny pozemku na točně Amforova – Mukařovského.

Směnou pozemků, kterou Rada MČ podpořila, reálně hrozí, že se ještě víc podpoří zde plánovaná výstavba. Jedná se o projekt s názvem „Výhledy Luka“, který má být po Bytovém Domě Alfa Mukařovského salámovým pokračováním investorova původního záměru lužinského Manhattanu.

Pokud se podíváme na historii boje proti zástavbě území mezi stanicemi metra Luka a Lužiny, uvědomíme si, že se zde začínají naplňovat ty černější scénáře. Koneckonců slovo výhledy evokuje, že asi ambice výstavby nebudou mířit úplně nízko.

Rada přijala souhlasné stanovisko s podmínkou, že na směněných pozemcích budou zajištěny parkové úpravy, které naplní smysl požadavku občanské vybavenosti. My jako Zelení a Piráti jsme požadovali revokaci tohoto usnesení nebo zbrzdění souhlasu se změnou a zpracování analýzy, jaké dopady směna na občanskou vybavenost (školy, školky, obchody, pošta apod.) může mít.

Jako Zelení a Piráti máme parky rádi a více zeleně je nepochybně na Třináctce potřeba. Rozvoj městské části má ale přeci být řešen v širším kontextu. Také je potřeba řešit, co další rozsáhlá výstavba bude znamenat pro život na městské části, životní prostředí, kvalitu ovzduší nebo třeba na již existující problémy s parkováním. Domníváme se, že rozhodovat o rozvoji naší městské části je obecně lepší s kvalitnějšími podklady, než je na Praze 13 zvykem.

Náš návrh neprošel. Zajímavá však byla argumentace vedení radnice, obhajující svůj postoj. Jelikož se jedná o pozemek magistrátní, naše stanovisko prý stejně není závazné a již v minulosti se stalo, že Rada Hlavního města k našemu třeba zápornému názoru nepřihlédla. Je tedy třeba ukázat Radě hlavního města, že chceme alespoň ty parkové úpravy.

Takový přístup je přinejmenším diskutabilní. V Radě Hlavního města sedí zástupci ANO i ČSSD, kteří také o této směně budou rozhodovat. Jeden městský radní je dokonce členem zastupitelstva na Praze 13. Pokud tedy současná koalice na Třináctce není schopna o svých klíčových požadavcích s Radou hlavního města mluvit, tak je to docela na pováženou.

Jak v diskuzi správně připomněl kolega zastupitel Pavel Opatřil, teoreticky se věc se nemusí vyřešit za tohoto volebního období, vedení Hlavního města se může změnit, ale pozitivní stanovisko Prahy Městské části Praha 13 k této změně na Magistrátu již zůstane.

V politické hantýrce z devadesátých let zakořenilo klišé „vyslat signály“. Jen aby z těch signálů vedení Prahy 13 nezůstala jenom kouřová clona.

Reklama