Reklama
 
Blog | František Nejedlý

Ochrana demokracie šibenicí aneb evropské hodnoty po česku

Středeční demonstrace proti imigrantům na Václavském náměstí, organizovaná Adamem B. Bartošem, na níž se podílel například poslanec Tomio Okamura, znovu ukázala, že svou bezpečnost, svobodu a demokracii si nejvíc ohrožují Češi sami.

 

Demonstrující si na Václavské náměstí přinesli šibenice určené uprchlíkům a vlastizrádcům, kterými jsou podle účastníků demonstrace ti, kdo jsou ochotni přijmout uprchlíky do země. Demonstrující v zájmu zachování naší bezpečnosti, hodnot a svobody tedy části svých spoluobčanů slíbili lidový soud a veřejný lynč.

V rozhovoru pro Respekt dnes Adam B. Bartoš dokonce prohlásil, že symbol šibenice je adekvátním vyjádřením názoru. Není.

Výhrůžky šibenicí a lynčováním nemají s evropskými hodnotami 21. století – tedy s našimi hodnotami – nic společného. O hodnotách a principech, jako jsou vláda práva nebo spravedlivý proces, na kterých mimo jiné stojí naše evropské vnímání a fungování svobody a demokracie, demonstrující asi nikdy neslyšeli.

Reklama

Pokud si někdo myslí opak, tak si pod těmito hodnotami představuje něco výrazně odlišného, než na čem staví například český ústavní systém, případně klíčové dokumenty typu Evropské úmluvy o ochraně lidských práv.

Proto nás nepřekvapí, že jsme se na jedné z uvedených šibenic mohli také dočíst, že Evropská unie rovná se Sovětský svaz. Vlastizrádce je tedy možná i ten, kdo si to nemyslí. Konečně, demonstrace byla svolána také za vystoupení ČR z EU.

Na meetingu, který organizují eurofobové, xenofobové a zastánci „bezpečí vzbuzující“ imperiální politiky Ruska na Ukrajině, jako jsou Bartoš nebo Okamura, se nelze negativnímu hodnocení Evropské unie divit. Pokud ovšem doopravdy chceme bezpečnost, svobodu a ochranu našich práv a hodnot, je třeba se držet našich západních partnerů.

Článek 2 Smlouvy o Evropské unii zní: „Unie je založena na hodnotách úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, včetně práv příslušníků menšin. Tyto hodnoty jsou společné členským státům ve společnosti vyznačující se pluralismem, nepřípustností diskriminace, tolerancí, spravedlností, solidaritou a rovností žen a mužů.“

Výčet hodnot, na které může být Evropa opravdu hrdá a které má smysl hájit a zastávat. Demonstrující na Václavském náměstí by ovšem dali rovnítko mezi tyto evropské hodnoty a sovětský gulag. Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla.