Reklama
 
Blog | František Nejedlý

Boj proti boji s nenávistí? Konec projektu HateFree by byl chyba

Žijeme v době, která z nás činí objekty informační záplavy, kterou nejsme všichni vždy schopni efektivně zpracovat. Návrat šibenic na demonstrace v minulých letech tomu je důkazem. Projekt HateFree Culture je jednou z bariér, která pomáhá tuto záplavu vstřebávat. Teď může chybět.

Předsvědčuje HateFree přesvědčené? Jsou jeho výstupy nedostatečně měřitelné? V obou případech si myslím, že se jedná o zástupné důvody pro kritiku. Pokud je cílem projektu mimo jiné konfrontovat xenofobní dezinformace a hoaxy šířící nenávist na internetu a sociálních sítích, těžko to lze dělat šedivou brožurkou sepsanou úřednickým ptydepe pohozenou někde na stolku před univerzitní aulou.

Na sociálních sítích se zároveň rozhodně nepohybují jenom přesvědčení lidé. Spíš opak je pravdou. A nepochybuji o tom, že právě k těmto nepřesvědčeným si komunikace Hatefree našla svou cestu. Pro online kampaně i práci na sociálních sítích lze zároveň nastavit ambiciózní a prokazatelné kvantitativní i kvalitativní indikátory, proti kterým lze reportovat. U kampaní na sociálních sítích a internetu je to možná i jednodušší než u komunikace v klasických mediích. Hodnocení projektu by tedy mimo jiné mělo spíš přijít na řadu až po důkladné evaluaci dat, které má k dispozici.

Zlepšovat, evaluovat a testovat efektivitu dopadu a přínosů  projektů má nepochybně smysl vždycky. Chápu také, že je projekt nějak časově omezený. U takto rozběhlé aktivity by ale byla velká škoda v ní dále nepokračovat a zahodit tak zkušenost, nebo institucionální paměť, chcete-li, kterou projekt dokázal vygenerovat. Člověk se při čtení silných slov pana minstra Chvojky ale tak nějak nemůže zbavit silné politické pachuti, až příliš je cítit odér nadcházejícího volebního roku. Boj proti sluníčkářskému projektu asi nějaké body přinést umí. Jako občanovi se mi ale takový přístup věru nezamlouvá. Těžko by zde asi šlo mluvit o přístupu dobrého hospodáře, že ano.

Je tedy vážně HateFree sluníčkářský projekt? Pokud ano, je sluníčkářská i Ústava České republiky a Listina základních práv a svobod? Je sluníčkářská demokracie? Nejsou. Šíření nenávisti z důvodů náboženského vyznání, pohlaví, rasy nebo třeba sexuální orientace jako demokratický stát odmítáme. Šíření nenávisti proti komukoli jako demokratický stát odmítáme. A byl bych rád, abychom to tak ponechali i v 21. století.

Nemusí to být tolik známo, ale projekt HateFree Cultere nejsou jenom sociální sítě. Projekt také realizuje přednášky a workshopy pro studenty a pedagogy na téma hoaxů a vyvracení dezinformací jako část mediální výchovy. Jako daňový poplatník plně podporuji, aby stát takové financoval projekty, jako je HateFree, které jsou dnes evidentně potřeba.

Doufám tedy, že pan ministr Chvojka ještě změní svůj postoj a bude k budoucnosti projektu HateFree Culture přistupovat s otevřenou myslí. Je dobře, že vláda ČR dosud tento projekt dosud podporovala a je třeba, aby pokračoval. Ještě nás jako zemi čeká dlouhá cesta. Nenávist nám opravdu nesluší.

Reklama